Historien bakom

Planerna på ett Hjältarnas hus startades upp under 2010 av Barncancerfonden Norra. Vi arbetar för att familjer ska ha likvärdig vård, oavsett var i landet man bor. Därför har det sedan länge varit en angelägenhet för oss att driva frågan om ett anhörigboende i norra regionen. Att det nu blir verklighet är mycket glädjande, säger Hans Gedda, ordförande Barncancerfonden Norra.

Barncancerfonden Norra har under perioden 2010 till 2013 målmedvetet arbetat för att få till en byggnation av Hjältarnas Hus. Den första ritningen togs fram med stöd av White och Balticgruppen. Aktiviteter med syfte att sprida kunskap och information och insamlingar till projektet genomfördes med stöd av Barncancerfonden Norra’s medlemmar.

November 2013 överlämnade Barncancerfonden Norra projektet till den nybildade föreningen Hjältarnas Hus. Samtidigt bjöd man också in andra föreningar att delta i projektet. Det är nu Hjältarnas Hus föreningen som ansvarar för verksamhet och drift av Hjältarnas Hus. I Hjältarnas Hus föreningen ingår representanter för Barncancerfonden Norra.

Namnet Hjältarnas Hus

Polarbröd - Bröd är bra mat

Barncancerfonden hade en tävling som gick ut på att hitta ett namn till anhörighuset vid Norrlands universitetssjukhus. Det vinnande bidraget skickades in av Jan Andersson i Lycksele. Han har själv erfarenhet av att var förälder till ett svårt sjukt barn och spenderat ett antal veckor vid Norrlands universitetsjukhus. Sigge dog den 2 augusti 2011 av en hjärntumör, 9 år gammal.

När min sambo Sara berättade om namntävlingen kom jag direkt på namnet. Detta eftersom vår son Sigge har insamling på nätet kallad ”Superhjälten Sigge”. Han var en superhjälte bara genom att behålla modet och glädjen i alla situationer. Då tänkte jag att alla barn, oavsett sjukdom, är hjältar, för att tvingas utstå saker som barn inte ska behöva vara med om, Berättar Jan. Alla har inte samma möjlighet som vi hade, som kunde ha familjen runt omkring oss. Vi såg ofta en ensam förälder med ett barn som var svårt sjuk. Men med Hjältarnas Hus behöver man inte vara själv, man kan ha familjen där och man är med människor i liknande situation, som förstår vad man går igenom, fortsätter Jan.

Jan bor i Lycksele tillsammans med sin familj och är verksam inom Barncancerfonden Norra.